Mindig rajtad múlik, hogy benyitsz-e egy ajtón. Ki mered-e nyitni? Amikor valaki elmegy egy csoportra teli lehet félelemmel, szorongással. Különböző kérdések kavaroghatnak benne: Mi fog ott történni? Kell ez nekem? Mi van, ha nem tudok helyt állni? Mi van, ha rosszat mondok? Most mindenki megtudja a problémáim? Merek majd magamról beszélni? Nem leszek túl öreg? Nem leszek túl fiatal? Én leszek az egyetlen férfi? Én leszek az egyetlen nő?…stb. Ha valaki el mer jönni egy csoportra, az már egy óriási lépés a változáshoz.

Tudom, hogy nagyon nehéz felvállalni ezt az első lépést. Így nagyon szoktam becsülni a csoporttagjaimat ezért a döntésükért.

Egy pszichodráma csoport első alkalma az ismerkedésről szól, a bizalom megalapozásáról. Tapasztalatok alapján elmondhatom, hogy még a nagyon rövid időtartamú csoportoknál is a 3. alkalomra ki szokott alakulni egy csoportbizalom. Az önismereti csoporton egymásra vagyunk utalva, egymást segítjük viselkedésünkkel, gondolataink megosztásával. Aki eljön a csoportra az változtatni akar az életén. Ez fontos neki. Azokat a dolgokat, amikre nem állsz készen, nem kell megosztanod. mindig csak annyit adj magadból, amit fontosnak tartasz elmondani.

A pszichodráma csoporton nincs jó vagy rossz megnyilvánulás. Mások vagyunk, másképp látjuk a dolgokat. Az viszont fontos, hogy tartsuk tiszteletben a másik véleményét. Amikor készen állsz arra, hogy megoszd velünk gondolataidat, meg fogod tenni. Itt senki nem kényszerít semmire. Mindenki a saját ütemében halad.

A csoport felnőtteknek van hirdetve. Ezen belül nincs korosztályi kritérium. Mindenki akkor jön el a csoportra, ha olyan élethelyzetbe jutott, hogy úgy érzi megérett erre. Vagy szakmailag akar fejlődni hivatásában, hisz pozitív hatású az emberi kapcsolatokra a csoport.

Én leszek az egyetlen férfi, nő? Már nem te leszel az egyetlen, hisz mindkét nemből vannak már csoporttagjaink.

Látom a facebookon, hogy sokan megosztanak magukról érzéseket (szomorú, mérges, boldog…) amit sok százan látnak. A csoporton csak néhány ember előtt kell “megnyílnod”.

Ha már ezeket a sorokat olvasod, foglalkoztat a gondolat, hogy részt vegyél a csoporton. Ez is már egy pici lépés a változás felé. gratulálok neked hozzá. Jó gondolkodást kívánok a döntésedhez! Remélem, találkozunk a csoporton 🙂 !